21.4.07

[Review] Rurouni Kenshin


23 Οκτωβρίου 1868, μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες για την Ιαπωνική ιστορία η οποία σημαδεύτηκε από την επονομαζόμενη "επανάσταση" (Meiji Restoration), το τέλος του Σογκουνάτου των Tokugawa (Tokugawa Shogunate 1603-1868) και την αρχή του εκσυγχρονισμού της Ιαπωνίας.

Λίγα χρόνια μετά το τέλος των Tokugawa και την αρχή του Αυτοκράτορα Meiji (Meiji Era) στο θρόνο της Ιαπωνίας, ο θρυλικός Battōsai (Master of Battōjutsu), ο μεγαλύτερος και ικανότερος εκτελεστής της Ιαπωνίας, ο Himura Kenshin, μετανιωμένος πλέον για τις πράξεις του κατά την διάρκεια της επανάστασης, ορκίζεται να μην ξανασκοτώσει ποτέ και να ζήσει πλέων σαν ένας περιπλανώμενος. Από εκεί παίρνει και το όνομα Rurouni Kenshin (ο περιπλανώμενος Kenshin). Η διαδρομή δεν θα είναι καθόλου εύκολη καθώς εκτός απ' τους φίλους που θα κάνει, θα συναντήσει και πολλούς εχθρούς και θα βρεθεί πολλές φορές στο δίλημμα να ξαναγυρίσει στον παλιό του εαυτό, τον Battōsai τον εκτελεστή για να σώσει τα αγαπημένα του πρόσωπα.


Το anime: Rurouni Kenshin (Samurai X)


To anime αποτελείται από 94 επεισόδια (TV Series) και 6 OVA (Original Video Animation). Είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο anime που έχω δει, με ένα σενάριο όχι τόσο εξωπραγματικό, σε μία αληθινή εποχή, με καταπληκτικούς χαρακτήρες! Αυτό το anime νομίζω είναι η απάντηση σε όσους λένε ότι δεν υπάρχει anime τα οποίο να συνδυάζει τέλεια και με τον καλύτερο τρόπο το δράμα, την δράση, την κωμωδία και φυσικά τα ιστορικά γεγονότα τα οποία υπάρχουν άπλετα στο anime και συμπληρώνουν την όλη καταπληκτική του εικόνα!

Το
Rurouni Kenshin (Samurai X) είναι από τα λίγα anime τα οποία όχι μόνο σου γεμίζουν την ώρα ευχάριστα αλλά σου μαθαίνουν και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την τότε Ιαπωνία, καθώς περιέχει πολλές πληροφορίες για πολεμικές τέχνες, οπλισμό, φαγητό και σου εξηγεί αρκετά πράγματα για την κουλτούρα της! Ένα παράδειγμα που θυμάμαι ακόμα είναι που εξηγούσε γιατί υπάρχουν 3 διαφορετικά μήκη katana, πως ονομάζεται η καθεμία, τα υπέρ τα κατά τους και που χρησιμεύει η καθεμία, οι οποίες πληροφορίες μου κίνησαν το ενδιαφέρον και αφού έψαξα διαπίστωσα ότι είναι πέρα για πέρα αληθινές, άρα δεν μιλάμε για απλά ένα ακόμα anime. Προσωπικά το Rurouni Kenshin (Samurai X) είναι ακόμα και μετά από πολλά χρόνια το καλύτερο μου anime και νομίζω ότι δύσκολα θα βρεθεί άξιος αντίπαλος του να το εκθρονίσει από την κορυφή...

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι τέλειο σ' αυτή τη ζωή θα πρέπει να βάλω και στα κατά του anime το ότι στα τελευταία επεισόδια κάνει μία αισθητή κοιλιά σεναριακά αλλά όχι κάτι τρομερό, εμένα προσωπικά δεν με χάλασε, γιατί αποζημιώθηκα από το τέλος του.

Τα OVA αποτελούνται από τα:
Trust and Betrayal (4 OVA) και Reflection (2 ΟVA). To Trust and Betrayal πρόκειται για τον πρόλογο του tv series, στον οποίο ο νεαρός Shinta σώζεται από τον Hiko Seijuro ο οποίος του δίνει το όνομα Kenshin και τον διδάσκει το Hiten Mitsurugi Style, την ανώτατη τεχνική τραβήγματος του σπαθιού. Αισθητά διαφορετικό σχέδιο από την σειρά, ατμοσφαιρική μουσική και ένα αρκετά πιο αυστηρό σενάριο βασισμένο στο δράμα και την αγάπη. Το Reflection είναι ένα όχι και τόσο γνωστό OVA το οποίο συνεχίζει την ιστορία μερικά χρόνια μετά από εκεί που τελειώνει το tv series. Δεν θέλω να πω κάτι πάνω σ' αυτό, γιατί το θεωρώ spoiler για το tv series!

Ανεπιφύλακτα ένα anime που δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή κανενός!


Το manga: Rurouni Kenshin



Η πηγή του anime, το μοναδικό αυτό manga, σχεδιασμένο από έναν από τους μεγαλύτερους Ιάπωνες mangaka, τον
Nobuhiro Watsuki, τον Σεπτέμβριο του 1994. Σε αντίθεση με το anime, το manga δίνει περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερο βάθος σε χαρακτήρες, backround, μάχες και ιστορικά γεγονότα. Σε ένα e-mail μου μάλιστα προς τον εκδότη του Rurouni Kenshin, με την ερώτηση "αν το anime είναι η ακριβής αντιγραφή του manga", η απάντηση που πήρα ήταν σύντομη και κατατοπιστική, "...if they were going to animate the whole manga they would need not 94 but 200 episodes..." Η απάντηση του ήταν αρκετή για να αγοράσω τα 3 πρώτα volumes για να το διαπιστώσω κι εγώ ο ίδιος στην συνέχεια!

Σαν πωρωμένος Kenshάκιας βέβαια πρέπει να ομολογήσω πως με παραξένεψε το γεγονός ότι "διάβαζα" Kenshin και δεν "έβλεπα", αλλά ήταν τόσο φοβερά τα σχέδια και τόσες οι νέες πληροφορίες που είχα για να συνδέσω με το anime, που περισσότερο με "κράτησε" τελικά παρά με κούρασε! Το manga αποτελείται από 28 volumes και έχει ολοκληρωθεί για την αγγλική γλώσα από την Viz Media.


Share/Save/Bookmark

33 comments:

sunday said...

Ωραίο ποστ ρε Cougar. Έχω δει μόνο τα release της animeclipse και δε θα τη δω μάλλον τη σειρά καθώς δεν πολυαντέχω τα πολλά επεισόδια. Βαριέμαι εύκολα. Το Moster να φανταστείς, αν και μου αρέσει πολύ ακόμα να το τελειώσω (κάπου στη μέση έχω μείνει).

Anonymous said...

Το πρώτο μου fansubbed anime, το πρώτο manga που διάβασα από scanlations και ο πρώτος μου μαραθώνιος!!! Τι εννοώ?! Απλά, ότι ακόμη θυμάμαι πως πριν περίπου ενάμιση χρόνο κάθισα κι είδα όλο το anime μέσα σε τρεις μέρες και πως σε ανάλογο διάστημα διάβασα όλο το manga!
Για μένα είναι ένας από τους καλύτερους τίτλους που 'χω παρακολουθήσει-διαβάσει. Αυτό που λάτρεψα στην κυριολεξία ήταν το πρώτο OVA καθώς και το λεγόμενο Jinchuu Arc (ο κύκλος που λείπει από το anime)!
Congrats Cougar!!!
Η παρουσίαση σου είναι πολύ καλή!! ;)

BushidoCougar said...

@Sunday Κι ακόμα κάθεσαι; Άντε να το κατεβάσεις! Αν πάλι βαριέσαι, δώσε μου διεύθυνση να σου το στείλω! Το anime είναι MUST SEE! Το Monster το είχα δει πριν κανα 2μηνο και μου άρεσε αρκετά αυτό το σοβαρό ύφος που είχε!

@lyra Ακριβώς το ίδιο κι εμένα. Ήταν τα πρώτα 22GB anime που κατέβασε ο υπολογιστής μου.. Με ένα φίλο μου (ο οποίος δεν είναι animας, αλλά ακούει Kenshin και κατουριέται από την χαρά του) κάτσαμε το καλοκαίρι και το είδαμε σε 3-4 μέρες! Είναι απλά το αγαπημένο μου anime! Θυμάμαι το ζούσα το anime πολύ έντονα! Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

alex.00 said...

Καλα κορυφαιο anime! Εγω εχω μεινει στο επεισοδιο 19 γιατι λεω να κατσω να το δω με τον αδερφο μου για να εχει πιο πολυ πλακα...
Ημουν τυχερος γιατι το πηρα complete απο φιλο και δεν χρειαστηκε να το κατεβασω...phew! 94 επισοδια? ναι καλα!
Οσον αφορα το manga δεν εχω ιδεα τι παιζει οχι μονο με αυτο αλλα γενικα καθως δεν ασχολουμαι καθολου με manga.

BushidoCougar said...

Αν μέχρι τώρα το βρίσκεις κορυφαίο κάτσε να φτάσεις στα 29 και 30 επεισόδια! ...θα με θυμηθείς! :)

Unknown said...

Είχα δει τα επεισόδια που έδειξε το Μακεδονία ΤV και είχα κολλήσει,αν και φαντάζομαι (είμαι σίγουρος ότι η μεταγλώτιση χάνει με αυγκριτη διαφορά απο το φανσαμπινγκ...εγώ όμως καμιά φορά γελάω.)
Με βάση αυτα τα λιγα που εχω δει κ εγω (γενικά) το θεωρώ απίστευτο-γαμάτο!!!
Ωραίος ρε φίλε cougar!!!

Jane E. said...

Χεχε, εγώ ένα γιαπωνεζάκι συμπαθώ σα κόλαση, Guu forever!! :p

Gordon's said...

Ωραίο το blog σου, συνέχισε έτσι να μαθαίνουμε και εμείς καμία κυκλοφορία γιατί αν τα περιμένουμε στα video club… άστα να πάνε. Έχω δει τα κλασικά akira, ghost in the cell και μετά ghost in the cell 2, samurai X, nitza scroll, appleseed, final fantasy μερικά άλλα που δεν θυμάμαι τίτλους. Πες μας τίποτα καλό να κατεβάσουμε!

BushidoCougar said...

@Narita Ναι ρε συ, δεν συγκρίνεται με την οικτρή και τρισάθλια μεταγλώττιση του M! Καταρχήν η φωνή που δώσανε στον Kenshin μόνο Battōsai δεν θύμιζε!

@Jane Guu? Ποιος είναι αυτός; :)

@Gordon's Σ'ευχαριστώ ρε φίλε! Όσον αφορά τους τίτλους των anime αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί είναι τόσα πολλά τα είδη των anime που είναι δύσκολο να πεις αυτό είναι το καλύτερο. Αν μου πεις τι είδος σ' αρέσει πιο πολύ θα σου πω κάνα δυο αν θες!

Jane E. said...

Janguru wa itsumo hare nochi Guu


Είναι φοβερό anime, τρέλα, κορδέλα και γέλιο μέχρι δακρύων.

Erisadesu said...

Αν τα ήξερα όλα αυτά νωρίτερα θα το είχα δει μέχρι τώρα. Ευχαριστώ για τα infos θα το τιμήσω.

Jo said...

Μεγάλη πώρωση ο Κenshin. Μάλλον μεγάλη αγάπη καλύτερα! Χάρη σ' αυτό το manga και μετά το anime κόλλησα διαπαντώς με το japanimation ;) Βtw nice post Cougar!

BushidoCougar said...

Έχεις δίκιο, "αγάπη" είναι η σωστή λέξη, όχι απλά πώρωση.. Ίσως θα έπρεπε να το διορθώσω και στο post μου! :)
Σ' ευχαριστώ poison weed και καλώς ήρθες!

@Λιζάκι το κατέβασες τελικά;

Anonymous said...

Καταρχήν να πω κι εγώ συγχαρητήρια για το blog. Μυήθηκα πρόσφατα από ένα φίλο στα anime και ...κόλλησα! Η παρουσίαση σου μου έκανε κλικ και κατέβασα την ova από το animeclipse. Πιστεύω ότι έχει πολλά να δώσει από το περνάει ευχάριστα η ώρα! Θα προσπαθήσω να βρω να κατεβάσω και τα επεισόδια. Συνέχισε να προτείνεις και άλλα τέτοια ωραία!

BushidoCougar said...

Cerise έχεις απόλυτο δίκιο στο το ότι έχει πολύ περισσότερα να σου δώσει απ΄το να περνάει απλά ευχάριστα η ώρα! Θυμάμαι αρκετά χρόνια πριν που το έβλεπα, είχα πραγματικά "εθιστεί" τόσο πολύ που όταν τελείωσαν τα επεισόδια έφαγα τρελό ξενέρωμα!

Αξίζει να δώσεις λίγο από τον χρόνο σου (και το download σου hehe) να κατεβάσεις και το TV Series, κι αν βαριέσαι εδώ είμαστε εμείς να σου το δώσουμε! :)

vakhar said...

hi, έχω κατεβάσει από το youtube τα OVA, αλλά τα επεισόδια από το TV series που θα τα βρω;???? μου είχε αρέσει πολύ, όταν παιζόταν στην tv, αν και είδα 5-6 επεισόδια μόνο

BushidoCougar said...

Mporeis na ta vreis se torrent edo... http://www.mininova.org/tor/379203

vakhar said...

hi,κατέβασα το τορεντ, κατέβασα το πρόγραμμα για τορεντ, αλλά ζητάει πολλές λεπτομέρειες για να λειτουργήσει. δεν υπάρχει κάτι πιο απλό??????
thanx

BushidoCougar said...

Δοκίμασε κι εδώ...

http://www.animea.net/download/221/Rurouni+Kenshin.html

vakhar said...

thanx, το δοκίμασα και αυτό. Aν και άργησε να κατεβεί, όμως κατάφερα να το ανοίξω με το Windows Media Player. Όμως ο ήχος δεν είναι καλός:ακούγονται τα γιαπωνέζικα σχεδόν ταυτόχρονα μαζί με τα αγγλικά. Μήπως έπρεπε να επιλέξω κάποιο άλλο link? Γιατί στη σελίδα animea είχε στη σειρά 5-6 links και εγώ διάλεξα το πρώτο

BushidoCougar said...

Δυστυχώς δεν γνωρίζω..

Δοκίμασε να εγκαταστήσεις αυτό το codec http://www.cccp-project.net/download.php?type=cccp και να τρέχεις τα video από τον media player classic που εκατασταθεί και ίσως φτιάξουν οι ήχοι του video...

vakhar said...

τελικά,αντί να το κατεβάζω από το megaupload,το κατέβασα από το realitylapse. 'Εχει japan audio και english subtitles, και ο ήχος του είναι πεντακάθαρος! Ακούγονται μόνο τα γιαπωνέζικα. Πάντως, thanx

vakhar said...

hi again,μήπως ξέρεις από που μπορώ να κατεβάσω υποτίτλους σε ελληνικά ή αγγλικά? Όχι όμως σε torrent. Γιατί εγώ δεν βρήκα.

BushidoCougar said...

Δυστυχώς σκέτα subs όχι, δεν γνωρίζω..

vakhar said...

hi, once againμ Μήπως ξέρεις που μπορώ να βρώ το manga?????

BushidoCougar said...

http://www.onemanga.com/Rurouni_Kenshin/

vakhar said...

merry christmas and a happy new year!!! Τελικά βρήκα άκρη με τα torrent. Μήπως μπορείς να μου πεις που θα βρω subs στα αγγλικα για τα επεισόδια ω23, 27, 38, 82

Anonymous said...

cougar para poli ma para poli kali i doulia pou exis kani gia ton kenshin,ilikrina axizis polus epenous.simera diavasa auta pu egrapses prin apo kairo k epidi k go ime fan tou kenshin,evlepa ta episodia tou sto makedonia tv..i8ela na se rotiso apo pou 8a borousa na promi8euto ola ta episodia me greek subs i metaglotismena.euxaristo ek ton poroteron an bis se kopo k diavasis to message mu..matador

BushidoCougar said...

File mou matador s'euxaristo poli gia ta kala sou logia. Metaglotismeno to Kenshin distixos den kikloforei pouthena. Mia kali epilogi tha itan na to katevaseis apo tous AHQ, http://www.mininova.org/tor/1651231

Anonymous said...

poli kali doulia i doulia sou.alla thellw oposdipote na vrw to samurai x sta ellinika.kapou prepei na yparxei

Anonymous said...

παιδια ειναι καινουριος και χρειαζομαι λιγη βοηθεια, αν μπορετε να μου δωσετε ενα link για να κατεβασω και τα 95 επεισοδια με ελληνικους υποτιτλους ή μετγλωτισμενο.

Anonymous said...

paidia xriazome ola ta episodia metaglotismena plz help me kapios an kseri megali anagi plz!!!!!!!!

Anonymous said...

pou mporw na brw ola ta episodia toy gamtoy kenshin???????? apanthseis sto bigjoao@hotmail.gr
THANKS ek twn proterwn.....