31.10.07

[Review] Area 88 (OVA)

Το ξέρω πως δεν σας έχω συνηθίσει με reviews παλιών anime και ειδικότερα δεκαετίας 80's και πολύ κακώς μάλλον αλλά σας υπόσχομαι πως θα επανορθώσω. Mε την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της τριλογίας του Area 88 (OVA) από την AnimeClipse, σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να γράψω ένα review (ή preview όπως θέλετε πείτε το) για ένα anime που το έχω στην καρδιά μου από ηλικία μόλις 6 χρονών... (ας είναι καλά το θρυλικό Junior's TV). Ειλικρινά πιστεύω πως αν δεν ήταν το Area 88, το Kabamaru, το θρυλικό Robotech και κάποια άλλα anime της δεκαετίας του '80, πολλοί από εμάς τους "μεγάλους" δεν θα βλέπαμε anime, ειδικά αν είμασταν η γενιά των pokemon και των digimon...
Το Area 88 (OVA) (Περιοχή 88), το οποίο φτιάχτηκε το 1985, είναι μία δημιουργία του πασίγνωστου σε όλους μας Studio Pierrot (Dallos, Great Teacher Onizuka, Naruto, Bleach....) και αποτελείται από τρία Acts. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί όμως είναι ότι το Area 88 είναι βασισμένο εξολοκλήρου στο ομώνυμο Ιαπωνικό μάνγκα του Kaoru Shintani (ο οποίος πήρε και μέρος στην παραγωγή των OVA) και το οποίο δημοσιεύτηκε στην Ιαπωνία την περίοδο 1979-1985. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως το μάνγκα του Area 88, ήταν ανάμεσα στα τρία πρώτα μάνγκα που μεταφράστηκαν στην Αγγλική γλώσσα και εκδόθηκαν στην Νότια Αμερική.


Αρχές της δεκαετίας του '80, ένας εμφύλιος πόλεμος ξεσπάει στην Μέση Ανατολή, στο Bασίλειο του Asran. Την ίδια ώρα, κάπου στην Γαλλία, σε ένα ξεχασμένο μπαράκι του Παρισιού, δύο παιδικοί φίλοι, ο Shin Kazama και ο Satoru Kanzaki, γιορτάζουν την αποφοίτησή τους από την σχολή της Πολιτικής Αεροπορίας. Μετά από πολλά ποτά και αφού ο Shin έχει αρχίσει να μην καταλαβαίνει τι κάνει, ο Kanzaki τον βάζει να υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον μισθοφορικό στρατό του Asran, την Λεγεώνα των Ξένων. Ο Shin πλέον μαθαίνει πως εφόσον κάποιος μπει στην Λεγεώνα των Ξένων μόνο με τρεις τρόπους μπορεί να ξεφύγει... να υπηρετήσει για 3 ολόκληρα χρόνια στον μισθοφορικό στρατό (αρκετά φιλόδοξο) ή να κερδίσει $1.500.000 δολάρια από αποστολές (κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον) ή απλά να λιποτακτήσει (με αποτέλεσμα την θανατική ποινή)... Αντιμέτωπος με την θανατική ποινή πλέον ο Shin, αποφασίζει να υπηρετήσει το συμβόλαιό του στο Asran, στην Περιοχή 88.


Shin Kazama

Λίγες ώρες μετά την αποφοίτηση του από την σχολή της Πολιτικής Αεροπορίας, ο Shin παγιδεύεται από τον παιδικό του φίλο Kanzaki και υποχρεώνεται να υπηρετήσει για 3 χρόνια στον μισθοφορικό στρατό του Asran, στην Περιοχή 88. O Shin βάζει στόχο της ζωής του να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται για να φύγει από την Λεγεώνα των Ξένων αλλά η διαδρομή δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Όσο περνάει ο καιρός κι ο Shin γίνεται ο Νο1 πιλότος της Περιοχής 88, διαπιστώνει ότι γίνεται αυτό που ποτέ δεν ήθελε, ένας ακόμα δολοφόνος... Μεταμορφώνεται από έναν αριστούχο απόφοιτο της σχολής Ικάρων της πολιτικής αεροπορίας, με μοναδικό του όνειρο να πετάει στους αιθέρες και να ζει με την αγαπημένη του Ryoko, σε ένα επαγγελματία δολοφόνο του οποίου τα χέρια πλέον μυρίζουν αίμα και πυρίτιδα... Οι μοναδικοί φίλοι του Shin είναι ο Mickey Simon και ο Διοικητής τους Saki Vashtal. O Shin πιλοτάρει ένα F-8 Crusader και ένα F-5 TigerII.
Mickey Simon

Το Νο2 της Περιοχής 88 και φίλος του Shin Kazama, ο Mickey Simon, είναι ένας Αμερικανός πιλότος ο οποίος μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, κατατάχθηκε εθελοντικά στον μισθοφορικό στρατό του Asran. Ο Mickey όντας πιο έμπειρος στην μάχη και έχοντας ήδη την φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ είναι πάντα δίπλα στον Shin για να τον βοηθήσει και να τον στηρίξει στον δύσκολο δρόμο που έχει να πορευτεί. Το αεροσκάφος του Mickey είναι ένα F-14 Tomcat.
Saki Vashtal

Ο Saki είναι ο Διοικητής της Περιοχής 88 και γιος του Abdael, του μεγαλύτερου γιου του Βασιλιά του Asran. Το Asran, την εποχή που ήταν Βασιλιάς ακόμη ο παππούς του Saki, ήταν η μοναδική χώρα της Μέσης Ανατολής που δεν εξήγαγε το πετρέλαιο της. Ο παππούς του Saki δεν ήθελε να εξάγει το πετρέλαιο στην Δύση ή σε κάποια κομμουνιστική χώρα και υποπτευόταν πως ο μεγαλύτερος του γιος (και πατέρας του Saki) Abdael είχε δοσοληψίες και με τους δύο. Έτσι την ημέρα που πέθανε έδωσε τον θρόνο στον νεώτερο γιο του Zak. Προδωμένος ο Abdael δημιούργησε έναν αντικηβερνητικό στρατό με σκοπό να πάρει πίσω τον θρόνο. Ο Saki δεν ακολούθησε τον πατέρα του και έμεινε πιστός στον θείο του και Βασιλιά του Asran για χάρη της μητέρας του και την αγάπη που έτρεφε αυτή προς το Asran. Ο Saki πιλοτάρει ένα IAI Kfir (Israel Aircraft Industries Kfir).
Ryoko Tsugumo

Κόρη του Γενικού Διευθυντή της Yamato Air Lines (YAL), ερωτεύτηκε τον Shin λίγο πριν αυτός φύγει για την εκπαίδευση του στο Παρίσι. Δεν γνωρίζει τι έχει απογίνει ο Shin, μέχρι που μια μέρα βλέπει σε μία φωτογραφία ενός περιοδικού, τον Shin δίπλα στο αεροσκάφος του. Πλέον, κάνοντας ότι περνάει από το χέρι της, ψάχνει απεγνωσμένα να βρει μια λύση για το πως θα μπορέσει να ελευθερώσει τον Shin από τα δεσμά της κολάσεως...Δεν νομίζω πως πρέπει να κάνω κάποια ιδιαίτερη αναφορά στα γραφικά του anime γιατί και '80s anime είναι κι ούτε γνωρίζει τι είναι το HD... Όμως, είναι ένα anime με πάρα πολύ όμορφο σχέδιο! Όποτε χρειάζεται γλυκό, όποτε χρειάζεται ωμό και βίαιο. Οι χαρακτήρες είναι καταπληκτικοί και τα αεροσκάφη απλά θεϊκά και καλοσχεδιασμένα. Επίσης το anime δεν χρησιμοποιεί καθόλου cgi (3-D) μαλακίες, όλα τα αεροσκάφη είναι λεπτομερώς σχεδιασμένα με βάση την πραγματική τους μορφή και οι μάχες στον αέρα είναι πολύ ρεαλιστικές. Απ' ότι έχω καταλάβει δηλαδή, ο Kaoru Sintani δεν ήθελε απλά να φτιάξει ένα manga με αεροπλανάκια και ρουκετάκια, ήθελε να μεταφέρει τον αναγνώστη μέσα στο cockpit ενός πολεμικού αεροσκάφους, να νοιώσει ότι νοιώθουν, γι αυτό και όποιοι ελιγμοί ή τεχνικά χαρακτηριστικά αναφέρονται στο anime είναι αρκετά ρεαλιστικά.


"μια ψυχή σαν έρημος, που έχει ξεχάσει τη βροχή της ζωής..."

Έτσι ξεκινάει το opening του Act3, τόσο μαγευτικά, τόσο δραματικά... Η μουσική του Area 88 κινείται σε πολύ καλά επίπεδα, το soundtrack του είναι ίσως από τα πιο ολοκληρωμένα soundtrack που είχα την τύχη ποτέ να ακούσω και είναι γεμάτο με γνήσια tracks με μουσική που σε παραπέμπουν ακουστικά στην δεκαετία των '80s.

Get it from Animeclipse!


Share/Save/Bookmark

12 comments:

Erisabetsu-chan said...

εγώ το είδα πρώτη φορά στην ΕΤ3 μου έκανε εντύπωση. Το λατρεύω επειδή ακριβώς δεν έχει CGI Και είναι old school anime, σταμάτησα να το βλέπω απο ένα σημείο και μετά επειδή δεν άντεχα την αγωνία της ιστορίας.
Πραγματικά μου έχει λείψει και φυσικά είναι το επόμενο Project που θα κατεβάσω απο την Animeclipse :P

Cougar said...

Όντως έχει δίκιο, τα old school anime έχουν μια άλλη γλύκα ρε γαμώτο...

Girishajin said...

Αγαπημένη σειρά!!!

stereotype said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Trust_no_1 said...

Sto amazon eida oti uparxei k part 4..kainourio upotheto..kserei kaneis tpt??

Cougar said...

Αν αναφέρεσαι στο "Area 88, Vol. 4 - Wings of the Wind", αυτό είναι το 4ο part της σειράς Area 88 (2004) που είναι remake του original Area 88 (OVA) και πολύ κατώτερό του!

Γιώργος Τ. said...

Φίλε μου σε ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου. Ειλικρινά αυτή η σειρά αξίζει βραβεία (πέρα από το shonen award που έχει πάρει). Χίλια ευχαριστώ.

Anonymous said...

Υ.Γ. Μήπως γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρω το μεταγλωτισμένο στα Ελληνικα;

Cougar said...

@ Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

@Ανώνυμος Αν και θα προτιμούσα να έβαζες ένα ονοματάκι, ακόμα και ψεύτικο, μπορείς να βρεις τα μεταγλωττισμένα σε αυτό το link! http://gamato.info/details.php?id=426491ae596302611ed68ad26d3670b24a2d02db

Γιώργος Τ. said...

Σε ευχαριστώ εις διπλούν και πολλαπλούν! Εγώ ήμουν που άφησα το Υστερο.Γραφο. επειδή για κάποιο λόγο δεν με άφηνε να κάνω ποστ ξανά με όνομα, με συγχωρείς.

Anonymous said...

Αγαπημένη σειρά!

Τὰ εἰς ἑαυτὸν said...

Αυτό ήταν καρτούν! Με νόημα. Σκληρό και με ένα τέλος αληθινό. Σε ευχαριστώ για την υπέροχη παρουσίαση που μας το έφερε ξανά στην μνήμη!