2.7.07

[Review] Samurai Champloo (anime)

(Jin, Mugen, Fuu)


Το Samurai Champloo είναι ένα anime διαφορετικό από τα άλλα. Με τον Shinichiro Watanabe (Cowboy Bebop, Macross Plus) στην καρέκλα του director και τις Fuji TV (Texhnolyze, Wolf's Rain, RahXephon) και Manglobe (Ergo Proxy, Rozen Maiden) στον ρόλο των παραγωγών, το Samurai Champloo σίγουρα δεν θα πέρναγε απαρατήρητο. Το Samurai Champloo πήρε το όνομα του από την λέξη "Chanpurū" η οποία έχει τις ρίζες της στην περιοχή της Okinawa και σημαίνει "μείγμα". Στο άνιμε η λέξη "Chanpurū" προδιαθέτει το όλο "mixed up" σκηνικό της σειράς.



Το Samurai Champloo αποτελείται από 26 επεισόδια TV Series, τα οποία προβλήθηκαν στην Ιαπωνία μέσα σε δύο σεζόν (2004-2005).






ΠΡΟΣΟΧΗ: Το Samurai Champloo δεν είναι απλά ένα ακόμα samurai anime! Είναι ένα μείγμα ή μάλλον ένα κράμα με σαμουράι, εντυπωσιακές μάχες, πληθώρα αναφορών στην Ιαπωνική κουλτούρα και ιστορία, αινιγματικούς χαρακτήρες που ξεδιπλώνουν την ιστοριά τους σιγά-σιγά με την πάροδο των επεισοδίων και όλα αυτά με Ιαπωνική hip-hop μουσική στο backround! ..είπατε κάτι;






Σεναριακά το Samurai Champloo διαδραματίζεται στην Edo Period της Ιαπωνίας (ή αλλιώς Tokugawa Period 1603-1868), σε μία πιο φανταστική εκδοχή της φυσικά και περιγράφει το ταξίδι της Fuu, του Jin και του Mugen και τις περιπέτειες τους, αναζητώντας τον Sunflower Samurai.



Η Fuu είναι ένα μικρό και επίμονο κορίτσι το οποίο ζει μόνο με την μητέρα του και μη γνωρίζοντας πολλά πράγματα για τον πατέρα του, ο οποίος τις είχε αφήσει όταν αυτή ήταν πολύ μικρή. Μετά τον θάνατο της μητέρα της, η Fuu πιάνει δουλειά σαν σερβιτόρα σε ένα πανδοχείο στα περίχωρα του Edo. Αφού σώζει τον Jin και τον Mugen από την εκτέλεση που τους είχαν ετοιμάσει οι τοπικές αρχές, τους "προσλαμβάνει" για να την βοηθήσουν στην αναζήτηση του "Samurai who smells of Sunflowers", χωρίς ποτέ να τους εξηγήσει πως μοιάζει αυτός ο Samurai ή πως μυρίζουν τέλος πάντων αυτά τα Sunflowers (οι γνωστοί ήλιοι σε μας). Μαζί της σε όλο το ταξίδι, εκτός από το tantō που της άφησε η μητέρα της, έχει και τον αγαπημένο της ιπτάμενο σκίουρο Mo-Mo (συνοπτικά του "momonga" που σημαίνει "flying squirrel" στα Ιαπωνικά.



Ο Jin κατάγεται από ευγενή οικογένεια και μεγάλωσε περνώντας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ζωής του μέσα στο dojo όπου διδάχθηκε την τεχνική του mujushin kenjutsu κάτω από τον δασκαλό του Mariya Enshirou. Όπως όλοι οι samurai, ο Jin έχει πάντα μαζί του το daisho του (ο συνδυασμός Katana και Wakizashi που μόνο οι samurai επιτρεπόταν από τον νόμο να φοράνε). Ο Jin αν και ο καλύτερος μαθητής του dojo και ο πιο πιθανός συνεχιστής του mujushin kenjutsu, στα 18 του σκοτώνει τον δάσκαλο του (για λόγους που μαθαίνουμε στα τελευταία επεισόδια) γίνεται ronin και φεύγει μακριά. Ο Jin είναι ένας ικανότατος ξιφομάχος, χρησιμοποιεί πάντα την λογική και έχει αφιερώσει την ζωή του στο δρόμο του bushido (άλλωστε το όνομα του "Jin" στα Ιαπωνικά σημαίνει "καλός-αγαθός" και θεωρείται μία από τις επτά αρετές των samurai).



Ο Mugen (όνομα και πράμα) είναι ένας πρώην πειρατής και νυν πλανόδιος ταραχοποιός ο οποίος ψάχνει ικανούς αντιπάλους για να μονομαχήσει. Το όνομα Mugen στα Ιαπωνικά σημαίνει "χωρίς όρια" (εξού και ο βελτιωτικός οίκος Mugen της Honda για όποιον γνωρίζει), γεννήθηκε σε μία αποικία φυλακισμένων κοντά στην Okinawa, δεν έχει μάθει να γράφει και να διαβάζει (μιας και το moto του είναι ότι η γραφή και η ανάγνωση δεν σε βοηθάνε να μείνεις ζωντανός) και συνηθίζει να γράφει το όνομα του με το σύμβολο του απείρου (∞). Είναι ένας ξιφομάχος με ιδιαίτερο στυλ, με πολύ ενέργεια και πάθος, ο οποίος σε αντίθεση με τον Jin χρησιμοποιεί την ευλυγισία του, το ένστικτό του και τα αντανακλαστικά του στις μάχες. Ο Mugen είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε, αντί-ήρωας, μιας και είναι αγενής, άσεμνος, χυδαίος, γυναικάς και δεν υπολογίζει συνήθως τίποτα από τύπους και τρόπους. Παρ' όλα αυτά, ξεδιπλώνοντας τον χαρακτήρα του κατά την διάρκεια της σειράς, φαίνεται ότι δεν είναι μόνο αυτό που δείχνει εξωτερικά αλλά πολλά περισσότερα...






Συνήθως όταν στα review των anime φτάνεις στην μουσική λες ένα ok, καλή είναι, ατμοσφαιρική, τίποτα το ιδιαίτερο, κλπ.. Στο Samurai Champloo η μουσική είναι το δυνατό του σημείο και είναι κάτι παραπάνω από απίστευτη! Ήξερα από παλιότερα ότι η hip-hop μουσική ντύνει μοναδικά samurai ταινίες (ghostdog, κλπ..) αλλά δεν περίμενα να το έβλεπα και σε anime.


To ost του Samurai Champloo αποτελείται από 4 albums, γεμάτα από tracks της Ιαπωνικής hip-hop σκηνής (η οποία προς μεγάλη μου έκπληξη είναι πολύ καλή) με groups όπως Nujabes, Force of Nature, Tsutchie και Fat Jon. Αν σας αρέσει η hip-hop ή τα chill out τραγουδάκια, τότε οπωσδήποτε ακούστε το ost, θα ξεχάσετε ότι προέρχεται από anime μετά από λίγο καιρό. Έτσι για το teasing, θα ανεβάσω μερικά αγαπημένα μου tracks από το ost στο blog για να πάρετε μια γεύση για τι πράγμα μιλάμε. Σε κάποιο σημείο του anime (επεισόδιο 14) ακούγεται και το φοβερό "Obokuri-Eemui" το οποίο δεν υπάρχει στο ost. Το βρήκα μετά από πολύ κόπο και θα το ανεβάσω κι αυτό στο blog μαζί με το "Affirmation" που ακούγεται στο επεισόδιο 11 και επίσης δεν υπάρχει στο ost.





Εν' ολίγοις (και για όποιον ήρθε στο τέλος του review κατευθείαν γιατί βαριόταν να διαβάσει τις "&%$#" που έγραφα πιο πάνω) δείτε το anime με την πρώτη ευκαιρία. Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει έχει κάτι το διαφορετικό να σας προσφέρει ...δεν είναι ένα ακόμα samurai anime!


Για όποιον θέλει να το κατεβάσει, προτείνω να το πάρετε από τους AnimeForever [AF-F] οι οποίοι έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά πάνω στο anime και έχουν πληθώρα από notes σε κάθε επεισόδιο! Το torrent μπορείτε να το βρείτε εδώ!


Share/Save/Bookmark

10 comments:

sunday said...

Ωραίο review ρε μαν. Θα σταθώ στο τέλος του. Αξίζει κι ας μη σ' αρεσει.

alex.00 said...

Το εχω δει εδω και καμποσο καιρο απο A-kraze. Η αληθεια ειναι οτι μου αφησε αναμικτα συναισθηματα. Η αρχη και το τελος μου αρεσαν αλλα καποια επεισοδια στη μεση ειναι λιγο βαρετα. Σαν συνολο θα ελεγα οτι πρεπει να το δει καποιος μονο και μονο για το ντορο που εχει γινει. Οσον αφορα την μουσικη του καλα τι να πουμε. Το opening του ειναι απο τα αγαπημενα μου.

alex.00 said...

Some live some die in the way of the samurai....

S S S Samurai Champloo!

Kαλα εκει που ψοφησα στο γελιο ηταν εκει που ο Mugen με τον Jin αναρωτιοντουσαν πως να ειναι ο Sunflower Samurai και τους ηρθε στο μυαλο μια αθλια εικονα...

BushidoCougar said...

Ναι ρε συ! Γιαυτό μου άρεσε πάρα πολύ! Εκεί που σε κάποια επεισόδια είναι τέρμα σοβαρό σε άλλα επεισόδια γινόταν τέρμα καμένο! Είχε πολλές σκηνές που απλά γέλαγα μόνος μου σαν βλάκας μπροστά στο pc νυχτιάτικα... (στο επεισόδιο με το baseball παραλίγο να πέσω από την καρέκλα μου με τα %#*^# ροδάκια....)

PD said...

Thnx friend, συνέχισε να μας δίνεις καλό υλικό

Erisadesu said...

ένας μήνας πέρασε.

BushidoCougar said...

Δεν δικαιούμαι λίγες διακοπούλες κι εγώ... :-(

HaYaTe said...

Thelw na to dw, alla to torrent link pu exeis dystixws den isxiei pleon dioti i www.torrentspy.com ekleise... :/

BushidoCougar said...

hayate exeis dikio! Xrisimopoiise afto instead.... http://isohunt.com/torrent_details/9809102/Samurai?tab=summary

Liani said...

ειδα απο υοΤουμπε το πρωτο επεισοδιο και φαινεται ωραιο, ειδικα στις μαχες, οποτε θα ψαξω να το κατεβασω ΧΔ

tnx