6.4.09

[Review] Hoshi No Koe (Voices of a Distant Star)

Το Hoshi No Koe (ή στα Αγγλικά, Voices from a Distant Star) αποτελείται από μία ταινία μικρού μήκους (OVA), η οποία έγινε το 2002 από τον Makoto Shinkai (δημιουργό των "She and Her Cat" και "The Place Promised In Our Early Days") και ένα manga το οποίο γράφτηκε από τον ίδιο τον Makoto λίγα χρόνια μετά, το 2004 και εκδόθηκε από την Kodansha και μεταφράστηκε στην Αγγλική γλώσσα από την Tokyopop.


Σε ένα κοντινό μέλλον, όλα φαίνεται να κυλούν σε κανονικούς ρυθμούς. Όλα μοιάζουν ίδια, εκτός από τον πόλεμο εναντίον μιας εξωγήινης φυλής με το όνομα Tarsians που απειλεί την ακεραιότητα της Γης και των κατοίκων της. Η Mikako, ένα απλό κορίτσι το οποίο πηγαίνει ακόμα στο γυμνάσιο και είναι πολύ ερωτευμένο με τον συμμαθητή της Noboru, έχει ένα όνειρο, μία τεράστια επιθυμία, να μπορέσει κάποτε να πετάξει στο διάστημα και να εξερευνήσει νέους κόσμους και πλανήτες. Έτσι, ειρωνικά, πάνω που όλα στην ζωή τους κυλάνε αρμονικά, η Mikako καλείται από τον Διαστημικό Στόλο των Ηνωμένων Εθνών για να εκπαιδευτεί και να συνοδεύσει την επόμενη διαστημική αποστολή της Γης εναντίων των Tarsians. Ορκίζεται στον αγαπημένο της Noboru ότι θα επικοινωνούν συνεχώς μέσω των κινητών τους με emails και φεύγει από την Γη με το διαστημόπλοιο Lysithea για να βοηθήσει στον μαινόμενο πόλεμο.

Από την πρώτη στιγμή της αναχώρησης της, η Mikako επικοινωνεί με emails, όπως είχε υποσχεθεί στον Noboru. Τα πρώτα e-mails ανταλλάσσονται γρήγορα, κι όλα μοιάζουν σχεδόν φυσιολογικά. Μόνο που, ενώ αυτά τα δύο ερωτευμένα παιδιά ζούνε δύο ζωές παράλληλες χρονικά, ασχέτως που τους χωρίζουν εκατομμύρια χιλιόμετρα, όσο το Lysithea ταξιδεύει όλο και πιο βαθιά στο χαώδες διάστημα τόσο πιο πολύ χρόνο κάνουν τα μηνύματα που στέλνει η Mikako να φτάσουν στον αγαπημένο της. Ενώ κάθε βδομάδα η Mikako στέλνει emails, αυτά τα emails κάνουν όλο και περισότερο καιρό να φτάσουν στην Γη.. 1 μήνα, 4 μήνες, 11 μήνες, 2 χρόνια, 9 χρόνια.... Έτσι, ο 24χρονος πλέον Noboru, 9 χρόνια μετά το τελευταίο email που έλαβε, δέχεται ένα e-mail που τελιώνει, κάπως έτσι... "...προς τον 24χρονο Noburo, η 15άχρονη Mikako..."


Το manga αποτελείται από ένα μόνο τόμο. Αν και βασίζεται στο αρχικό OVA του Makoto Shinkai, προχωράει λίγο πιο πέρα σεναριακά και προσφέρει πολύ μεγαλύτερο backround στους χαρακτήρες, στα συναισθήματά τους και δείχνει και την ζωή του Noboru που μένει πίσω στην γη, κάτι που έλειπε από το OVA. Το manga έχει διαφορετικό τέλος από το OVA και πραγματικά θεωρώ ότι χαραμίζεται που βρίσκεται ακόμα στην σκιά του anime. Αν θεωρείτε ότι το anime σας άγγιξε, το manga θα σας ξετρελάνει. Αυτός ο βομβαρδισμός ειλικρινά, συναισθημάτων, ήταν κάτι που δεν το περίμενα όταν άρχιζα να διαβάζω το manga. Ίσως δεν περίμενα ότι το καταπληκτικό αυτό anime, ο Makoto θα το είχε πάει ακόμα πιο μπροστά...

Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσουν τα γλυκανάλατα manga, με ψιλοκουράζουν. Το Hoshi no Koe όμως δεν είναι ένα από αυτά. Με το που έκλεισα το manga, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι η συγκεκριμένη σειρά με είχε πλημμυρίσει με έναν οχετό συναισθημάτων, δεν ήξερα αν έπρεπε να χαρώ, να στενοχωρηθώ, να γελάσω, να δακρύσω ίσως ή να αναρωτηθώ για κάτι πιο βαθύ από την ρηχή φαινομενικά ζωή μας... Μήπως ήθελα να τα κάνω όλα αυτά συγχρόνως; Δεν ξέρω... Το σίγουρο είναι ότι σεναριακά είναι το πιο "πρωτότυπο ρομαντικό sci-fi δράμα" που έχω διαβάσει (και δει) ποτέ...

Πως θα νοιώθατε, αν σας έστελνε μήνυμα η συνομήλικη φίλη σας, μόνο που όταν θα διαβάζατε εσείς το μήνυμά της, αυτή να ήταν 9 χρόνια μικρότερη; Αυτό το "κενό" των 9 χρόνων φαίνεται τόσο "κρύο", τόσο "απρόσμενο", τόσο "αφιλόξενο". Αυτό το ερώτημα είναι κάτι που εγώ δεν το έχω απαντήσει ακόμη, ίσως είναι πέρα απ' τη φαντασία μου... Εσείς;

Get it from AnimeClipse!


Share/Save/Bookmark

2 comments:

Erisadesu said...

Το είδα σχετικά πρόσφατα,
με συγκλόνισε η ιστορία και το σενάριο και δεν ήξερα οτι υπάρχει σε manga ευχαριστώ πολύ θα το ψάξω, μάλλον θα φροντίσω να το αποκτήσω.

Έχοντας δει πρώτα τις πιο πρόσφατες δουλειές του makoto με απογοήτευσε το σχέδιο των χαρακτήρων... ωστόσο με κάλυψαν όλα τα άλλα... δεν είχα προσέξει ότι τελείωνε έτσι το anime.

Ακόμη όμως και αν οι χαρακτήρες δεν ήταν τόσο πετυχημένοι, σαν σχέδιο, έιναι απο τα λίγα πράγματα που θα πρέπει να δει κάποιος είτε είναι οπαδός των anime είτε όχι.
Αυτός ο άνθρωπος καταφέρνει να μιλήσει για την αγάπη όσο κανένας άλλος.

Liani said...

ειλικρινα το animeclipse ειναι για μενα σαν να μπαινω σε σουπερ μαρκετ λολ. μπαινω για ενα ανιμε και βγαινω με 5-6 ΧΔ

αν και πρωτη φορα ακουω για αυτο το ανιμε αλλα φαινεται ενδιαφερον :D

το κατεβαζω για να το δω :D